Zwanger

Veel voorkomende bewegingsklachten bij zwangere vrouwen?

In de praktijk zien we veel vrouwen die tijdens en na hun zwangerschap klachten blijven houden tijdens het bewegen. Zwangerschap heeft werkelijk een grote impact op het lichaam en er zijn een aantal zaken die definitief veranderd blijven na de zwangerschap. Wat zijn de veranderingen?

Last van wijdere “heupen”

Vaak hebben vrouwen het idee dat hun heupen groter zijn geworden tijdens de zwangerschapsperiode. Echter is het eigenlijk het bekken dat anders is gaan staan. Ter voorbereiding op de bevalling treedt er een verweking van het kraakbeen op in het bekkengewricht. Hierdoor is er meer ruimte in het bekken tijdens de zwangerschap en geboorte. Tijdens de zwangerschap en wanneer de baby door het geboortekanaal wordt geperst, verandert de structuur en positie van de botten lichtelijk. Het bekkengewricht wordt tijdens de zwangerschap helaas gevoeliger voor te hoge belasting. U kunt dan een zeurende pijn voelen in de onderrug of bij het schaambeen. Door de definitieve verandering van het bekken kunnen deze klachten blijven bestaan. Dit geldt vooral als er daarnaast ook nog sprake is van een afwijkende voet- en beenstand.

Een grotere schoenmaat

Zwangere vrouwen klagen niet snel over voetklachten, het zijn immers bekende zwangerschapsverschijnselen. Die horen erbij, wordt vaak gedacht! Terwijl die goed zijn te behandelen, maar waarom verandert dan de schoenmaat? De voeten worden echt niet groter, maar wat gebeurt er wel?

Voetverandering in vele gevallen

Er is een onderzoek van Neil A. Segal (Am J Phys Med Rehabil 03-2013) dat heeft aangetoond dat ruim 60% van zwangere vrouwen een blijvend voetverandering heeft overgehouden na hun zwangerschap. Als je dit cijfer gaat omzetten in Nederlandse maatstaven, dan betekent het dat er in 2017 ruim 100.000 Nederlandse vrouwen mee te maken hebben (bron. Geboortecijfers CBS 2017).

In verschillende onderzoeken wordt het hormoon ‘Relaxin’ genoemd. Dit hormoon heeft de eigenschap om de collageen structuren te veranderen, met als gevolg meer laxiteit van pezen, ligamenten en gewrichtskapsel. De dragende functie van de voeten vermindert, waardoor het bekende fenomeen “doorzakken en spreiden” van de voeten ontstaat. Uit het Zweeds onderzoek van P. Kristiansson (Am J obstet Gynecol 11-1996) valt op te maken dat bij de 12e week van de zwangerschap het hormoongehalte het hoogst is. Drie maanden na de geboorte is dit hormoon niet meer traceerbaar. De gevolgen kunnen daardoor echter wel blijvend zijn.

Het advies van De BewegingsExpert: loop niet te lang door met klachten aan uw voeten, benen en/ of bekken tijdens en na uw zwangerschap. Het kan zomaar zo zijn dat wij u uitstekend op weg kunnen helpen. Neem gerust contact op voor een uitgebreid onderzoek en diagnose.

Deel dit bericht