knieklacht knieklachten

Combinatie voorlichting, training en podotherapeutische interventie leidt tot vermindering van knieklachten

Combinatie voorlichting, training en podotherapeutische interventie leidt tot een vermindering van patellofemorale klachten (pijn achter de knieschijf)

De combinatie van patiënteducatie, heupspieroefeningen en podotherapeutische inlays zorgen voor een vermindering van patellofemorale klachten. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Nielsen et al. (2020).×

Er zijn diverse onderzoeken gedaan met betrekking tot vermindering van patellofemorale klachten, waarbij alleen gebruikt werd gemaakt van fysiotherapeutische interventies. Echter waren er tot op heden geen onderzoeken uitgevoerd gericht op de combinatie tussen patiënteducatie, heupspieroefeningen en podotherapeutische inlays. Het onderzoek van Nielsen et al. (2020) richt zich op drie interventies: patiënt educatie, heupoefeningen en podotherapeutische interventie.

Patiënteducatie

Patiënten kregen een voorlichting over hun houding van de voet-knie-heup tijdens dagelijkse  activiteiten (ADL). Tevens werden de patiënten voorgelicht over hoe ze die activiteiten correct uitvoerden met een neutrale houding van de voet-knie-heup. Daarbij werd gecontroleerde pijn alleen toegestaan ​​tijdens activiteiten als de patiënt niet meer pijn voelde dan vóór de activiteit. Pijnopwekkende training (sportdeelname) werd niet aanbevolen voor een korte periode (de eerste 3 maanden).

Heupoefeningen

Er werd gebruik gemaakt van een drietal heupoefeningen en bijbehorende spiergroepen:

– straight leg side raises (hip abduction-gluteus medius)

– straight hip abduction (hip abduction-gluteus medius/core stability)

– clamhell oefening  (external hip rotation-gluteus medius/gemelli and obturator spieren)

De oefeningen werden dagelijks uitgevoerd (3 × 10-15 herhalingen) en duurden ongeveer 10 minuten per dag.

Podotherapeutisch interventie

Patiënten met een afwijkende voetfunctie kregen podotherapeutische inlays aangemeten. Tevens werd er een schoenadvies meegegeven, waarbij werd benadrukt dat de hielkap/contrefort stevig moest zijn.

Conclusies

Patiënten met patellofemorale klachten hebben baat bij een eenvoudige interventie, waarbij gebruik wordt gemaakt van een combinatie van voorlichting aan de patiënt, een drietal dagelijkse oefeningen en podotherapeutische interventie. De combinatie van deze drie interventies leidden tot een verbetering van 18 punten in de AKPS-scores (Anterior Knee Pain Scale) en een afname van 3 tot 4 punten in NRS-scores (Numeric Rating Scale).

Bronvermelding :Nielsen, Torsten & Miller, Lene & Mygind-Klavsen, Bjarne & Lind, Martin. (2020). A simple rehabilitation regime improves functional outcome in patients with patellafemoral pain after 12 month. Journal of Experimental Orthopaedics.

Deel dit berichtCorona maatregelen

Middels dit bericht willen wij u op de hoogte brengen, dat wij vanaf 1 juni weer de reguliere podotherapiezorg gaan hervatten. Daarbij hoort wel een nieuw beleid en opgewaardeerd protocol.

Het beleid dat we volgen is dat we alleen mensen in de praktijk toelaten waarvan we met vrij grote zekerheid weten dat ze gezond zijn. Daarom kunnen er vanaf heden weer afspraken gemaakt worden. Mocht er de komende tijd iets wijzigen in uw gezondheid en u op één van de volgende vragen ‘ja’ antwoordt dan verzoeken wij u om uw afspraak kosteloos te annuleren:

 • Heeft u nu corona?
 • Heeft u nu huisgenoten/gezinsleden met corona?
 • Bent u genezen van corona korter dan 2 weken geleden?
 • Heeft u één of meerdere van de volgende symptomen: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid, koorts (meer dan 38⁰C)?
 • Heeft u huisgenoten/gezinsleden met deze symptomen?
 • Bent u in thuisisolatie?
 • Woont u in een verpleeghuis of instelling voor mensen met een verstandelijke beperking?

Omdat handhygiëne bij deze virusuitbraak een belangrijke bron van besmetting blijkt te zijn, zullen wij u bij het betreden van de praktijk vragen uw handen te desinfecteren met handalcohol. In de wachtruimte en bij het maken van afspraken proberen we met elkaar zo goed mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren die door de Rijksoverheid wordt geadviseerd.

Nog wat extra aanwijzingen:

 • Kom niet te vroeg, dus liefst vlak voor de afspraaktijd bij ons binnen.
 • Volg de aanwijzingen van ons personeel op.
 • Kom indien mogelijk alléén naar uw afspraak, indien strikt noodzakelijk mag maximaal 1 ouder of begeleider meekomen.
 • Verlaat na uw behandeling zo spoedig mogelijk de praktijk.

Wij zullen u ontvangen met een glimlach maar u de hand niet schudden. In de behandelkamer houden we ons aan de Richtlijn Infectiepreventie en hebben we aanvullende hygiënemaatregelen genomen. Voor vragen zijn wij bereikbaar op 0348- 460 507 of secretariaat@debewegingsexpert.nl

G. Heijgele en het team van de BewegingsExpert