Relatie mobiliteit voet en rugklachten

Wanneer we rugpijn hebben, gaan we er steeds vanuit dat de oorzaak van het probleem in de rug ligt. Dit is echter niet altijd het geval. Bij sommige klachten kunnen de voeten de oorzaak zijn, maar wordt de pijn waargenomen ter hoogte van de rug. Dit is mogelijk omdat het lichaam opgemaakt is om de krachten die het van buitenaf te verwerken krijgt in zijn geheel moet kunnen vangen. In geval van een overbelasting krijgt de zwakste schakel van het lichaam het zwaarst te verduren. Hoewel dit bij iedereen kan verschillen, krijgen veel mensen klachten aan hun onderrug.

Functie van de voet

Eén van de taken van onze voeten is het absorberen en verspreiden van de schokken bij elk grondcontact tijdens het wandelen en rennen. Elke schok wordt doorgegeven via het onderbeen naar het bovenbeen tot aan de heup en uiteindelijk het bovenlichaam en de armen. De voet maakt hiervoor gebruik van haar mobiliteit om dit allemaal in goede banen te leiden. De beweeglijkheid van de voet is met andere woorden cruciaal om de blessurelast tot een minimum te herleiden.

Hoe beweeglijk zijn onze voeten?

De voet kan bewegen in drie richtingen, namelijk voorwaarts, zijwaarts en met een rotatie. Het is echter niet ongewoon dat bij sommige mensen de mobiliteit van hun voeten of een deel van hun voeten gereduceerd is, dus dat een blokkering in de voet een rol speelt. Dit verhindert een goede schokabsorptie waardoor vervolgens de verspreiding minder optimaal verloopt. Dit zorgt na verloop van tijd voor een overbelasting waardoor er pijn kan ontstaat ter hoogte van de lage rug.

Naast het manipuleren van uw voet wat ik doe, geef ik u de volgende keer tips voor oefeningen die u kunt doen, om de mobiliteit van uw voeten te verbeteren.

Deel dit berichtCorona maatregelen

Middels dit bericht willen wij u op de hoogte brengen, dat wij vanaf 1 juni weer de reguliere podotherapiezorg gaan hervatten. Daarbij hoort wel een nieuw beleid en opgewaardeerd protocol.

Het beleid dat we volgen is dat we alleen mensen in de praktijk toelaten waarvan we met vrij grote zekerheid weten dat ze gezond zijn. Daarom kunnen er vanaf heden weer afspraken gemaakt worden. Mocht er de komende tijd iets wijzigen in uw gezondheid en u op één van de volgende vragen ‘ja’ antwoordt dan verzoeken wij u om uw afspraak kosteloos te annuleren:

 • Heeft u nu corona?
 • Heeft u nu huisgenoten/gezinsleden met corona?
 • Bent u genezen van corona korter dan 2 weken geleden?
 • Heeft u één of meerdere van de volgende symptomen: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid, koorts (meer dan 38⁰C)?
 • Heeft u huisgenoten/gezinsleden met deze symptomen?
 • Bent u in thuisisolatie?
 • Woont u in een verpleeghuis of instelling voor mensen met een verstandelijke beperking?

Omdat handhygiëne bij deze virusuitbraak een belangrijke bron van besmetting blijkt te zijn, zullen wij u bij het betreden van de praktijk vragen uw handen te desinfecteren met handalcohol. In de wachtruimte en bij het maken van afspraken proberen we met elkaar zo goed mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren die door de Rijksoverheid wordt geadviseerd.

Nog wat extra aanwijzingen:

 • Kom niet te vroeg, dus liefst vlak voor de afspraaktijd bij ons binnen.
 • Volg de aanwijzingen van ons personeel op.
 • Kom indien mogelijk alléén naar uw afspraak, indien strikt noodzakelijk mag maximaal 1 ouder of begeleider meekomen.
 • Verlaat na uw behandeling zo spoedig mogelijk de praktijk.

Wij zullen u ontvangen met een glimlach maar u de hand niet schudden. In de behandelkamer houden we ons aan de Richtlijn Infectiepreventie en hebben we aanvullende hygiënemaatregelen genomen. Voor vragen zijn wij bereikbaar op 0348- 460 507 of secretariaat@debewegingsexpert.nl

G. Heijgele en het team van de BewegingsExpert