Correlatie eten teveel suikers op de kwaliteit van de botten bij kinderen?

In het lichaam leven 40 miljard bacteriën, waarvan de meeste zich in de darmen bevinden. Ze staan bekend als de darmflora en spelen een heel belangrijke rol in de gezondheid en aanmaak van bepaalde vitamines.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, de WHO is het advies om kinderen maximaal 50 gr (12,5 klontjes suiker) vrije suikers per dag in te laten nemen. Dit zijn alle suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd en alle suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Dus niet de natuurlijke suikers die zich bevinden in fruit, groenten en yoghurt. Bv een glas cola en vers geperste sinaasappelsap bevat al 8 klontjes suiker. Volgens de WHO voldoet 90% van de kinderen niet aan deze norm.

Omdat onze darmen bestaan uit goede en slechte bacteriën en omdat de slechte bacteriën gevoed worden door de slechte vrije suikers, ontstaat er een disbalans in de darmflora waardoor er  een tekort kan ontstaan in de aanmaak van vitamine K. Dit  tekort resulteert dus in de achteruitgang van de kwaliteit van de botten. Doordat de kwaliteit van het bot verminderd, heeft dit als indirect gevolg dat de kans op peesaanhechtingsblessures toeneemt. Dit omdat het bot dan zijn vitamine K uit de pees gaat halen.

Dus mijn tip is, dat de goede bacteriën gevoed moeten worden en dit doet men door gevarieerd te eten, het eten van voldoende groenten en fruit, gefermenteerde voeding (o.a. yoghurt), beperken van zoetstoffen en het eventueel innemen van probiotica die te verkrijgen is in reformwinkels.

Maar is er een blessure en die klachten zijn na 3 maanden onveranderd, dan is het handig om contact op te nemen met ons als BewegingsExpert. De afgelopen jaren heb ik veel kinderen goed kunnen helpen, zelfs met complexe klachten, die al door meerdere medische disciplines zijn behandeld:

  • Ik kijk of de oorzaak ligt in een disbalans in de bewegingsketen, waarbij ik kijk naar een disbalans in de kracht, stabiliteit, mobiliteit en lengte en nemen de voet als uitgangspunt.
  • Ik kijk hoe de belastbaarheid van uw kind vergroot kan worden
  • Ook goed materiaal, zoals goed schoeisel is van belang en daar kan ik gedegen advies in geven.

 

Dus laat uw kind niet te lang doorlopen met een peesblessure, want misschien kan ik uw kind goed helpen.

Deel dit bericht