Correlatie eten teveel suikers op de kwaliteit van de botten bij kinderen?

In het lichaam leven 40 miljard bacteriën, waarvan de meeste zich in de darmen bevinden. Ze staan bekend als de darmflora en spelen een heel belangrijke rol in de gezondheid en aanmaak van bepaalde vitamines.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, de WHO is het advies om kinderen maximaal 50 gr (12,5 klontjes suiker) vrije suikers per dag in te laten nemen. Dit zijn alle suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd en alle suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Dus niet de natuurlijke suikers die zich bevinden in fruit, groenten en yoghurt. Bv een glas cola en vers geperste sinaasappelsap bevat al 8 klontjes suiker. Volgens de WHO voldoet 90% van de kinderen niet aan deze norm.

Omdat onze darmen bestaan uit goede en slechte bacteriën en omdat de slechte bacteriën gevoed worden door de slechte vrije suikers, ontstaat er een disbalans in de darmflora waardoor er  een tekort kan ontstaan in de aanmaak van vitamine K. Dit  tekort resulteert dus in de achteruitgang van de kwaliteit van de botten. Doordat de kwaliteit van het bot verminderd, heeft dit als indirect gevolg dat de kans op peesaanhechtingsblessures toeneemt. Dit omdat het bot dan zijn vitamine K uit de pees gaat halen.

Dus mijn tip is, dat de goede bacteriën gevoed moeten worden en dit doet men door gevarieerd te eten, het eten van voldoende groenten en fruit, gefermenteerde voeding (o.a. yoghurt), beperken van zoetstoffen en het eventueel innemen van probiotica die te verkrijgen is in reformwinkels.

Maar is er een blessure en die klachten zijn na 3 maanden onveranderd, dan is het handig om contact op te nemen met ons als BewegingsExpert. De afgelopen jaren heb ik veel kinderen goed kunnen helpen, zelfs met complexe klachten, die al door meerdere medische disciplines zijn behandeld:

 • Ik kijk of de oorzaak ligt in een disbalans in de bewegingsketen, waarbij ik kijk naar een disbalans in de kracht, stabiliteit, mobiliteit en lengte en nemen de voet als uitgangspunt.
 • Ik kijk hoe de belastbaarheid van uw kind vergroot kan worden
 • Ook goed materiaal, zoals goed schoeisel is van belang en daar kan ik gedegen advies in geven.

 

Dus laat uw kind niet te lang doorlopen met een peesblessure, want misschien kan ik uw kind goed helpen.

Deel dit berichtCorona maatregelen

Middels dit bericht willen wij u op de hoogte brengen, dat wij vanaf 1 juni weer de reguliere podotherapiezorg gaan hervatten. Daarbij hoort wel een nieuw beleid en opgewaardeerd protocol.

Het beleid dat we volgen is dat we alleen mensen in de praktijk toelaten waarvan we met vrij grote zekerheid weten dat ze gezond zijn. Daarom kunnen er vanaf heden weer afspraken gemaakt worden. Mocht er de komende tijd iets wijzigen in uw gezondheid en u op één van de volgende vragen ‘ja’ antwoordt dan verzoeken wij u om uw afspraak kosteloos te annuleren:

 • Heeft u nu corona?
 • Heeft u nu huisgenoten/gezinsleden met corona?
 • Bent u genezen van corona korter dan 2 weken geleden?
 • Heeft u één of meerdere van de volgende symptomen: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid, koorts (meer dan 38⁰C)?
 • Heeft u huisgenoten/gezinsleden met deze symptomen?
 • Bent u in thuisisolatie?
 • Woont u in een verpleeghuis of instelling voor mensen met een verstandelijke beperking?

Omdat handhygiëne bij deze virusuitbraak een belangrijke bron van besmetting blijkt te zijn, zullen wij u bij het betreden van de praktijk vragen uw handen te desinfecteren met handalcohol. In de wachtruimte en bij het maken van afspraken proberen we met elkaar zo goed mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren die door de Rijksoverheid wordt geadviseerd.

Nog wat extra aanwijzingen:

 • Kom niet te vroeg, dus liefst vlak voor de afspraaktijd bij ons binnen.
 • In de wachtkamer van onze praktijk in het St Antonius ziekenhuis in Woerden en het gezondheidscentrum t Zand is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • Volg de aanwijzingen van ons personeel op.
 • Kom indien mogelijk alléén naar uw afspraak, indien strikt noodzakelijk mag maximaal 1 ouder of begeleider meekomen.
 • Verlaat na uw behandeling zo spoedig mogelijk de praktijk.

Wij zullen u ontvangen met een glimlach maar u de hand niet schudden. In de behandelkamer houden we ons aan de Richtlijn Infectiepreventie en hebben we aanvullende hygiënemaatregelen genomen. Voor vragen zijn wij bereikbaar op 0348- 460 507 of secretariaat@debewegingsexpert.nl

G. Heijgele en het team van de BewegingsExpert