Is het lopen op blote voeten of sokken goed of juist niet?

Wat ik sinds Corona bemerk in de praktijk is dat door het veel thuis moeten werken, mensen veel meer op sokken en blote voeten lopen. Maar vraag je je weleens af of dat nu juist goed of juist niet goed is? Het antwoord is ja en nee. Maar waarom ja en nee?

Als eerste heb je te maken of je bepaalde klachten hebt aan de voeten en/of benen, die voortkomen uit overbelasting en die door het lopen op sokken en blote voeten tot meer overbelasting leiden zoals bijvoorbeeld hielspoor, achillespeesblessure, kapselontsteking van bepaalde gewrichten bij de voorvoet, slijtage/artrose in het knie- en heupgewricht enz.

Als tweede heb je te maken of je een duidelijke standsafwijking hebt in de voeten en/of benen, waardoor de gewrichten in de voeten, knieën, heupen en rug verkeerd belast worden bij het lopen op sokken en blote voeten zoals bijvoorbeeld een duidelijk knikvoet (het teveel naar binnen gekanteld staan van de enkel en voet), X- en O benen.

En als laatste heb je te maken of je bepaalde aandoeningen hebt zoals bijvoorbeeld artrose in de voeten, knie en heup, reumatoïde artritis en diabetes. Want het lopen op blote voeten of sokken zorgt er voor, dat er ook overbelasting ontstaat op die bepaalde gewrichten. En bij diabetici die een verminderd gevoel in de voeten hebben kunnen hun voeten beschadigen. Met alle gevolgen van dien.

De patiënten die bij mij in de praktijk lopen hebben vaker een van bovenstaande problemen, waardoor ze hun klachten weer terug krijgen of weer toe gaan nemen, zodat ze hun schoenen met hun zolen niet of veel minder dragen. Het kan al helpen om goede stevige pantoffels te dragen, zoals die van Berkemann waar de zolen in passen. Alleen bij een deel van de mensen is dat niet afdoende, omdat de afwijkende stand of de belasting te groot blijft en zij zullen toch een goede schoen moeten dragen met de zolen in huis.

Heb je natuurlijk geen van dit alles dan is het geen enkel probleem om op blote voeten of sokken te lopen.

Maar bemerk je, dat je door het thuiswerken en dus veel op blote voeten en sokken lopen, klachten gaat ervaren is mijn advies om een keer een afspraak te maken, want misschien kan ik u helpen. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Deel dit berichtCorona maatregelen

Middels dit bericht willen wij u op de hoogte brengen, dat wij vanaf 1 juni weer de reguliere podotherapiezorg gaan hervatten. Daarbij hoort wel een nieuw beleid en opgewaardeerd protocol.

Het beleid dat we volgen is dat we alleen mensen in de praktijk toelaten waarvan we met vrij grote zekerheid weten dat ze gezond zijn. Daarom kunnen er vanaf heden weer afspraken gemaakt worden. Mocht er de komende tijd iets wijzigen in uw gezondheid en u op één van de volgende vragen ‘ja’ antwoordt dan verzoeken wij u om uw afspraak kosteloos te annuleren:

 • Heeft u nu corona?
 • Heeft u nu huisgenoten/gezinsleden met corona?
 • Bent u genezen van corona korter dan 2 weken geleden?
 • Heeft u één of meerdere van de volgende symptomen: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid, koorts (meer dan 38⁰C)?
 • Heeft u huisgenoten/gezinsleden met deze symptomen?
 • Bent u in thuisisolatie?
 • Woont u in een verpleeghuis of instelling voor mensen met een verstandelijke beperking?

Omdat handhygiëne bij deze virusuitbraak een belangrijke bron van besmetting blijkt te zijn, zullen wij u bij het betreden van de praktijk vragen uw handen te desinfecteren met handalcohol. In de wachtruimte en bij het maken van afspraken proberen we met elkaar zo goed mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren die door de Rijksoverheid wordt geadviseerd.

Nog wat extra aanwijzingen:

 • Kom niet te vroeg, dus liefst vlak voor de afspraaktijd bij ons binnen.
 • In de wachtkamer van onze praktijk in het St Antonius ziekenhuis in Woerden en het gezondheidscentrum t Zand is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • Volg de aanwijzingen van ons personeel op.
 • Kom indien mogelijk alléén naar uw afspraak, indien strikt noodzakelijk mag maximaal 1 ouder of begeleider meekomen.
 • Verlaat na uw behandeling zo spoedig mogelijk de praktijk.

Wij zullen u ontvangen met een glimlach maar u de hand niet schudden. In de behandelkamer houden we ons aan de Richtlijn Infectiepreventie en hebben we aanvullende hygiënemaatregelen genomen. Voor vragen zijn wij bereikbaar op 0348- 460 507 of secretariaat@debewegingsexpert.nl

G. Heijgele en het team van de BewegingsExpert