Mijn kind struikelt en valt regelmatig. Is dat normaal?

Is een kindervoet al volledig volgroeid bij de geboorte of niet? Hoeveel botten, spieren en gewrichten heeft een (kinder)voet? Waarom zit er bij een baby extra vet onder de voet? Op welke leeftijd is de voetboog volledig gevormd? En is het vaker struikelen, vallen en niet graag willen lopen wel normaal?  

Een voet is bij de geboorte nog niet volledig gevormd en dit veranderd in het eerste levensjaar. De voet ziet er nog “plat” uit door het extra vetkussen wat aanwezig is aan de binnenzijde van de voet ter bescherming van de voet. Langzaam aan verdwijnt dit vetkussen en ontstaat er een voetboog, die pas volledig gevormd is rond de leeftijd van 10 jaar.                                  

De kindervoet groeit snel en bereikt in het eerste levensjaar bijna de helft van de grootte van een volwassen voet. Uiteindelijk zal de voet uitgroeien tot 26 botten, 33 gewrichten, 107 banden en 10 spieren en pezen en is daarmee het meest ingenieuze bewegingssysteem in ons lichaam. Als de voet- en beenspieren voldoende ontwikkeld zijn, zal het kind gaan starten met lopen. Bij de meeste kinderen ligt dat in de periode tussen 10 en 18 maanden.

Als het goed is staan de voeten uit elkaar en de benen wat meer in een O-stand. Vanaf 3-5 jaar gaan de voeten en benen veranderen naar een X-stand tot een leeftijd van ongeveer 6-8 jaar, waarbij de benen vanaf die leeftijd weer recht gaan staan. Dit doet ons systeem om te zorgen, dat onder andere de spiergroepen aan de binnen- en buitenzijde van de voeten en benen even goed ontwikkelen.

Alleen soms gaat dat mis en maken de voet en het been niet deze ontwikkeling door. In mijn praktijk zie ik dan kinderen die te makkelijk en te vaak struikelen en vallen en niet graag willen lopen. Deels hebben ze zelfs klachten aan de voeten of benen wat dan te makkelijk onder groeipijn wordt weggeschreven, terwijl er vaak iets aan te doen valt.

Casus uit de praktijk

Simon van 5 jaar kwam het afgelopen jaar die bij mij in de praktijk. Moeder bemerkte, dat Simon veel vaker viel dan zijn jongere broertje van 3 jaar. Tevens wilde hij ook veel vaker gedragen  worden en klaagde over pijn  in zijn benen. Moeder dacht dat het groeipijn was, maar hij bleef klagen. Uit het onderzoek bleek, dat hij al vanaf het begin meer een X-stand van zijn benen had en zijn voeten meer naar binnen gekanteld stonden. Hij had dus niet de natuurlijke fysiologische ontwikkeling  doorgemaakt, waarbij de benen tot ongeveer het 3e jaar in O-stand zouden moeten staan. Ik heb op maat gemaakte actief corrigerende zolen gemaakt en na 3 maanden had ik blije Simon en moeder bij mij zitten, want het struikelen en vallen was fors afgenomen en hij klaagde ook niet meer over pijn in de benen.

Dus klaagt uw kind vaker over pijn in de benen, struikelt en valt het vaker en wil het niet graag lopen, neem de klachten tóch serieus, want misschien kan ik uw kind goed helpen. 

 

 

Deel dit bericht