Hardloopblessures… De oorzaken! Deel 1: Invloed medicijnen en teveel blauw licht.

Zoals ik vorige keer verteld heb, bemerk ik in mijn praktijk dat het aantal hardlopers afgelopen jaar sinds Corona enorm is gestegen. De vorige keer had ik het over de blessuregevoeligheid van hardlopen en de komende tijd ga ik het hebben over de verschillende oorzaken van een hardloopblessure. Vandaag deel 1.

Wat zijn nu de oorzaken? En wat heeft teveel blauw licht, het eten van teveel suikers en het gebruik van bepaalde medicijnen te maken met het krijgen van een blessure? Hieronder vertel ik hier meer over:

1. Waarom is melatonine zo belangrijk?

Melatonine is een hormoon dat je lichaam aanmaakt onder invloed van licht en donker. Zodra het donker wordt, kan er melatonine vrijkomen in het lichaam. Wordt het licht, dan stopt de productie. De productie van melatonine volgt meestal een ritme van iets meer dan 24 uur, waarbij licht ‘s -morgens het melatonineritme tot een 24-uursritme terugbrengt. In de vroege avond – dat is meestal rond 20.00 à 21.00 uur – komt de melatonineproductie op gang. En dan zie je dat deze een maximum bereikt gedurende de nacht en dat tegen de ochtend de melatonineconcentratie in het bloed weer daalt, waarbij de concentratie overdag weer laag is.

Bot heeft voldoende vitamines en mineralen nodig om sterk en stabiel te zijn. De belangrijkste stoffen zijn magnesium, melatonine en vitamine K. Als het bot onvoldoende “binnen” krijgt van deze stoffen gaat het deze stoffen uit de pezen halen, die aanhechten aan het bot. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de pezen slechter wordt en daardoor word je dus vatbaarder voor blessures.

Gezien dat we het afgelopen jaar veel meer langdurig achter een computerscherm zijn gaan zitten, is het dus belangrijk dat we ons bewust worden van het effect van dit blauwe licht op onze botkwaliteit. Dus toch de blauwlichtfilter aanzetten en ‘s-avonds 2-3 uur voordat je naar bed gaat de computer en smartphone uitzetten.

2. Wat doet een tekort aan vitamine K?

In het lichaam leven 40 miljard bacteriën, waarvan de meeste zich in de darmen bevinden. Ze staan bekend als de darmflora en spelen een belangrijke rol in de gezondheid en aanmaak van bepaalde vitamines.

Omdat onze darmen bestaan uit goede en slechte bacteriën en de slechte bacteriën gevoed worden door de slechte vrije suikers, ontstaat er een disbalans in de darmflora waardoor er een tekort kan ontstaan in de aanmaak van vitamine K. Dit resulteert dus in de achteruitgang van de kwaliteit van de botten.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, de WHO, is het advies om maximaal 50 gram (12,5 klontjes suiker) vrije suikers per dag in te nemen. Dit zijn alle suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd en alle suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Dus niet de natuurlijke suikers die zich bevinden in fruit, groenten en yoghurt. Is een glas versgeperst sinaasappelsap ook goed? Helaas niet, omdat je veel sinaasappels nodig hebt om een glas vol te krijgen en bevat daardoor ook 8 klontjes suiker net zoveel als een glas cola. Volgens de WHO voldoet 90% van de mensen niet aan deze norm.

Dus belangrijk is, dat de goede bacteriën gevoed worden en dit doe je door gevarieerd te eten, het eten van voldoende groenten en fruit, gefermenteerde voeding (o.a. yoghurt), beperken van zoetstoffen en het eventueel innemen van probiotica die te verkrijgen zijn in reformwinkels.

3. Medicatie en de verhoogde kans op een peesblessure.

Fluorchinolonen zijn antibiotica met een breed antibacterieel spectrum. Relatief zeldzame bijwerkingen van deze middelen zijn peesafwijkingen. Vooral achillespees tendinitis (ontsteking) en peesrupturen (peesscheuringen) zijn beschreven.

In Nederland is er epidemiologisch onderzoek uitgevoerd naar het vóórkomen van peesletsels bij deze vorm van antibiotica. Indien er sprake was van een peesafwijking, het in 76% een tendinitis (peesontsteking) betrof en in 24% een ruptuur (scheuring). De verdeling van de peesletsels over de verschillende fluorchinolonen bedroeg: 38% ofloxacinegebruikers, 31% voor ciprofloxacine, 19% voor norfloxacine. Een opvallende bevinding in het onderzoek is dat het in 57% van de gevallen de ontsteking aan beide zijde is. Tevens is het opmerkelijk dat tussen de start van een behandeling met deze antibiotica en de eerste symptomen van een peesletsel kan variëren van enkele dagen tot vele maanden na blootstelling.

Zelfs kan de bijwerking dus geruime tijd optreden na het staken van deze antibiotica. Dus wees beducht bij het gebruik van antibiotica en het groter risico lopen op het krijgen van peesontstekingen en –scheuringen.

Dus let goed op je voeding, het gebruik van computer en smartphone en antibiotica, want ze hebben meer invloed op het krijgen van een blessure dan je denkt. De volgende keer zal ik verder gaan met de oorzaken voor het krijgen van een hardloopblessure.

Deel dit bericht