Al dertien jaar van alles gedaan voor mijn scheenbeenklachten? Het bijzondere verhaal van Diede.

Met toestemming van haar mocht ik haar lange klachtengeschiedenis delen. Op haar 26 e jaar kwam Diede in 2016 op verwijzing van een collega fysio- manueeltherapeut bij mij onder behandeling met knie- en scheenbeenklachten rechts. Ze vertelde mij dat ze al vanaf haar 13e jaar klachten had van haar scheenbeen en elke keer als ze fanatiek ging sporten, hardlopen, sprongbelasting en de legpress op de sportschool, kwamen de klachten weer terug. Van haar knie had ze met traplopen last. Ze had van haar 15-20e jaar fysiotherapie gehad bij diverse fysiotherapeuten, had manuele therapie gehad, was bij de sportarts en orthopedisch chirurg geweest en diverse zolen gehad. Maar ze had nog steeds klachten.

Ik ben uitgebreid in haar hele bewegingsketen gaan kijken om te kijken waar de eventuele afwijkingen en disbalansen zaten. Uit het onderzoek kwam naar voren, dat ze overpronatie had, rechts meer dan links, diverse beperkingen in haar rechtervoet, een disbalans in de heup- en rompstabiliteit, een krachtsverschil in diverse bovenbeenspieren ten nadele van rechts en een bekkenverwringing.

Ik heb de beperkingen in haar rechtervoet opgeheven, toch weer correctie-zolen voor haar gemaakt, een manipulatietechniek bij haar rechterknie toegepast, een trainingsopbouwschema gegeven, leefstijladviezen omtrent belasting versus belastbaarheid, een hamstringversterkende oefening en de bevindingen van de disbalans in kracht en stabiliteit en de bekkenverwringing teruggegeven aan de fysiotherapeut, die daar mee aan de slag is gegaan.

Na 4 maanden kwam een hele blije Diede terug voor controle, want ze was voor het eerst in 13 jaar klachtenvrij.

Na twee jaar kwam ze weer terug met andere klachten die ze al weer een aantal maanden had: scheenbeenklachten links, hiel- en achillespeesklachten rechts. Ze vertelde dat ze haar hamstrings was gaan trainen en was gestopt met sporten: nu voetbal, fitness en spinning. Ze liep weer bij een fysiotherapeut die haar kuitrekoefeningen gaf, was daarnaast 10 kg afgevallen, magnesium en vitamine D3 gaan slikken en met haar voet over een balletje gaan rollen, maar dat mocht allemaal helaas niet baten.

Uit het nieuwe onderzoek kwam naar voren, dat ze de pezen die aan de onderzijde naar haar tenen toeliepen onvoldoende kon aanspannen en dit werd gecompenseerd door de kuitspier en peesplaat onder de voet die ze weer teveel aanspande (neurokinetic therapie). Verder had ze sterk verkorte bovenbeenspieren aan de voorzijde en hypertonie van de hamstrings.

Ik heb door middel van een manuele techniek de disbalans in de kracht voet versus de kuit opgeheven en een oefening gegeven om dit verder te verbeteren, sportadviezen gegeven, geadviseerd om de hamstringversterkende oefening te stoppen, een rekoefening gegeven voor de bovenbeenspier en een schoenadvies: schoenen met een kunstmatige afwikkeling te gaan dragen.

Na 4 weken had ik weer een blije Diede in mijn praktijk omdat haar klachten opnieuw waren opgelost.  Ze kon weer heerlijk  pijnvrij voetballen, fitnessen en spinning doen. 

Door mijn uitgebreide manier van kijken in het hele bewegingssysteem en de brede hoeveelheid behandeltechnieken die ik kan inzetten, zorgt ervoor dat ik zelfs mensen zoals Diede kan helpen. Heeft u een klacht die al langer bestaat of een klacht die hoger in uw bewegingssysteem ligt, misschien kan ik  u helpen?

Deel dit bericht