Slippers. Hoe goed is het lopen op slippers?

Het is weer echt zomer en we lopen weer veel op slippers, maar hoe goed is het lopen op slippers?

Slippers geven je een vakantiegevoel, maar ze kunnen je voeten ook overbelasten en blessures veroorzaken. Wanneer je teenslippers draagt, moet je je tenen licht samenknijpen om ze niet te verliezen. En dat is geen natuurlijke positie voor je voeten. Vooral als het gaat om slippers waar je moeite moet doen om ze goed aan je voet vast te houden, zoals bijvoorbeeld bij de Havaianas.

Kijk zelf maar: doe je schoenen uit. Zet een stap en kijk goed hoe je middenvoetbeen en tenen aan het eind van je stap buigen, vlak voor je hiel de vloer verlaat. Knijp je tenen nu zachtjes samen, terwijl je een volgende stap zet. Voelt niet hetzelfde, toch? Je voeten voelen stijver aan en de stap is geen vloeiende beweging zoals je eerste stap. Des te minder houvast de slipper geeft aan de voet, des te groter deze spanning. Deze constante spanning heeft invloed op je houding, wat uiteindelijk kan leiden tot spierproblemen in je voeten en kuiten. In de praktijk zien we dan ook vaker tijdens en na de zomer veel meer klachten binnenkomen aan de voeten en benen zoals o.a hielspoorklachten en fasciitis plantaris (peesplaatoverbelasting onder de voet)

Ondanks dat dit tot een sterkere en afwijkende belasting leidt van diverse structuren in onze voeten en benen, heeft een deel van de mensen hier geen last van. Het belangrijkste feit is, dat men zich bewust is van wat slippers met onze voeten en ons lichaam doen.  En als je toch slippers wil dragen met het warme weer, dan is mijn advies om slippers te dragen die goed aan je voeten blijven zitten, hoog sluiten op je wreef en je bij voorkeur aan kunt trekken op  je wreef met een riempje of klittenband, zoals de teen- en hoge bandmodellen van bijvoorbeeld de Birkenstocks.

Mocht u toch klachten hebben, dan kunt u uiteraard een afspraak maken  bij ons.

Wij wensen je een mooie voortzetting van de zomer….

Het team van de BewegingsExpert

Deel dit bericht