Groeipijn bij kinderen… Er kan iets aan gedaan worden!

In mijn praktijk zie ik veel kinderen die last hebben van groeipijn.  Bij groeipijn is er sprake van pijn in de benen, vaak gelokaliseerd in de onderbenen. De pijn wordt gewoonlijk in beide benen gevoeld, maar niet per se aan beide benen op hetzelfde moment.

De pijn treedt meestal op aan het eind van de dag of het begin van de nacht, vaak na een dag met veel lichamelijke activiteit. Kinderen kunnen wakker worden van de pijnklachten. De frequentie van de pijnaanvallen is variabel, van bijna dagelijks tot eens per 3 maanden.  Groeipijn komt vooral voor bij kinderen van 4-12 jaar, geschat wordt dat ongeveer 10-20% van de kinderen wel eens groeipijn heeft gehad. Groeipijn komt mogelijk iets vaker voor bij meisjes, en er is regelmatig sprake van een positieve familieanamnese voor groeipijn.

De term ‘groeipijn’ is misleidend, omdat groeipijn waarschijnlijk niet wordt veroorzaakt door het groeien van het kind. Groeipijn komt namelijk het meest voor op een leeftijd waarop de groei van een kind relatief langzaam verloopt, en komt weinig voor op leeftijden waarop snelle groei plaatsvindt. Daarnaast is de pijn vaak niet gelokaliseerd ter plaatse van de groeischijven. De volgende factoren blijken een rol te spelen:

  • Groeipijn treedt vaker op na een dag met veel lichamelijke activiteit zoals intensief sporten of veel buitenspelen.
  • Lagere pijndrempel. Kinderen met groeipijn hebben mogelijk een lagere pijndrempel. Zij hebben ook vaker last van buikpijn en hoofdpijn dan kinderen zonder groeipijn.
  • Anatomische oorzaak. Kinderen met hypermobiliteit en/of afwijkende stand van de voet en/of bnene hebben vaker last van groeipijn.

 

Onnodig vaak wordt daarom gedacht dat het gewoon erbij hoort, maar in mijn praktijk bemerk ik dat de oorzaak dus vaker ergens anders ligt en kan ik door middel van verschillende behandelmethodes het kind goed helpen.

Dus als uw kind pijn in de benen heeft, neem het serieus want misschien kan ik als BewegingsExpert meer doen dan u dacht.

Deel dit bericht