Het lopen op sneakers bij kinderen. Is dat slecht?

Als je kind eenmaal kan lopen, is het nog belangrijker dat hij de juiste schoen en de juiste maat schoenen draagt.

Een schoen past wanneer de hiel aansluit, het voorste deel van de zool flexibel is en de tenen vrij kunnen bewegen. Tenen hebben één tot anderhalve centimeter ruimte tot de voorkant van de schoen nodig.

Wat is een goede schoen? En is het lopen op sneakers nu zo slecht voor kinderen?

Bij de aanschaf van nieuwe schoenen is de pasvorm het allerbelangrijkst. Stevigheid rond de hiel en van het ‘bovenwerk’ zijn belangrijk. Dat zit ‘m dus niet altijd in de schoensoort of prijs, want bepaalde merken zijn heel duur, maar zijn niet automatisch de beste schoenen zoals de uggs of bepaalde sneakermodellen. De prijs wordt voor een deel bepaalt door de hoeveelheid marketing die een bedrijf voert, hoe hip is de schoen of het merk. Nike is bijvoorbeeld een trendsetter en daar betaal je ook voor.

Wat is dan wel belangrijk? Een stevig hakgedeelte (wat om de hak zit)  is belangrijk. Dat geeft steun en helpt zwikken voorkomen.  Veel kinderen lopen tegenwoordig alleen op sportschoenen en sneakers. Is dat goed of slecht? Belangrijkste is dat de sneaker voldoende stevigheid geeft, zoals de kap om de hak en verder is de ondersteuning aan de voet belangrijk en dat betekent dat het middelste deel van de zool van de schoen ter hoogte van de holte vrij stijf moet zijn. Dat deel geeft de meeste stabiliteit aan de voet. De zool zal bij de voorvoet wel moeten buigen, om de kindervoet de ruimte te geven om goed af te kunnen wikkelen. Feit is wel dat veel sneakers slecht ventileren. 

Klittenband of veters

Het beste voor kindervoeten is een veterschoen. Klittenbandschoenen zitten toch vaker veel minder stevig om de voet en geven dus minder steun. Zeker als je een bewegelijk kind hebt, en dat zijn de meeste, is een veterschoen de beste optie. Die kun je veel strakker aantrekken.

Extra tips

Wat kun je als ouder doen om de voeten van je kind zo goed mogelijk te laten groeien? Hou ook deze tips in je achterhoofd:

  • Koop schoenen waarvan alleen het voorste zooldeel, onder de bal van de voet, buigbaar is.
  • Trek veters en klittenband strak genoeg aan.
  • Check ook regelmatig de maat van de schoolgymschoenen/sportschoenen. Veel kinderen hebben namelijk een hoge pijngrens. Het kan dus best voorkomen dat je kind in te kleine schoenen loopt, maar nergens over klaagt.
  • Verder raad ik af  om schoenen van broers of zussen door te geven, tenzij ze zelden gedragen zijn. Elk kind heeft een eigen loop en daar vormt een schoen zich naar. In een tweedehands schoen gaat de voet zich weer vormen naar hoe de schoen al is gevormd en dat is niet altijd goed.

 

Ik wens jullie veel succes met het kopen van schoenen.

Deel dit bericht