Al een jaar last van hardloopblessures? Het bijzondere verhaal van Peter.

Met toestemming wil ik graag het verhaal delen van Peter. Peter kwam een jaar geleden bij mij op het spreekuur in de Hardloopwinkel met achillespeesklachten links.

In eerste instantie had hij klachten rechts, maar dat was over gegaan door de behandelingen van de fysiotherapie, die bestonden uit excentrische – en rekoefeningen van de kuit en achillespees. Hij deed 3x per week hardlopen, waarvan 2x een training en 1x een duurloop van 10 km. Alleen een loopmaatje attendeerde hem erop dat hij met  zijn voeten teveel naar binnen kantelde en toen heeft hij  in de Hardloopwinkel nieuwe hardloopschoenen gekcoht. Dat ging een aantal weken goed totdat hij klachten kreeg links van de achillespees en rechts aan de binnenzijde knie. Hij heeft toen zolen van de Hardloopwinkel geprobeerd, maar het ging helaas niet beter. Verder had hij de oefeningen van de fysiotherapeut weert opgepakt, maar ook zonder resultaat. Toen hij bij mij kwam, had hij al een aantal maanden last.

Bij het onderzoek bleek, dat de linkervoet op diverse niveaus blokkeerde, er een onbalans was tussen belasting versus belastbaarheid, een disbalans was in de heupstabiliteit ten nadele van links en hij fors met zijn voeten naar binnen kantelde tijdens het hardlopen. Tevens bleek ook dat hij de oefeningen van de fysiotherapeut op een onjuiste manier uitvoerde. Ik heb in de voet een aantal manipulaties uitgevoerd, een goed opbouwschema gegeven, een oefening gegeven om de heupstabiliteit te verbeteren en opnieuw de oefeningen van de fysiotherapeut uitgelegd. Na een uitgebreide analyse in de Hardloopwinkel hebben wij samen met de Hardloopwinkel een andere hardloopschoen geadviseerd en dat leidde al binnen een maand tot een forse verbetering van de klachten.

Dat ging een aantal maanden heel goed maar toen kwam hij weer terug op mijn spreekuur met nieuwe klachten, klachten van de rand van de hak links en linker bil. Was in de tussentijd ook gaan fietsen en ervaarde de meeste klachten bij het aanzetten op de trapper en de dag na het hardlopen. Is toen weer minder gaan fietsen en hardlopen, maar dat gaf helaas geen verschil. Is opnieuw naar de fysiotherapeut gegaan die hem rekoefeningen had gegeven voor de bil en de hak, maar dat gaf geen enkele verbetering. Ik heb een uitgebreid onderzoek gedaan in zijn hele bewegingsketen en daaruit  kwam naar voren dat de heupstabiliteit links nog steeds onvoldoende was, er triggerpoints aanwezig waren in de bovenbeenspier en hij onvoldoende kracht had in zijn hamstring links. Opnieuw zijn hardloopschema aangepast en hem doorverwezen met mijn bevindingen naar een andere fysiotherapeut, een sportfysiotherapeut. Hij was nogal verbaasd en zelfs verbolgen dat ik veel verder keek dan zijn fysiotherapeut en had daardoor ook geen vertrouwen meer in zijn huidige fysiotherapeut.

Na twee maanden kreeg ik dit lieve bericht.

Hallo Gonnie in december ben ik bij jouw langs geweest. Eerst voor de hiel en later ook voor de dieper liggende bilspier. Ik ben op jouw advies naar de andere fysiotherapeut gegaan en ik ben blij dat je mij bij hem onder de aandacht heb gebracht. 

Even een kort relaas: Gestart bij hem op 19 januari en eind februari gestopt omdat de klachten weg waren. Na 5 weken behandelen waren de klachten als sneeuw voor de zon verdwenen. Hiervoor echt mijn grote dank.  

Op dit moment ben ik bezig om een oude arm/schouder blessure zelf via Yoga op te pakken en voorzichtig op te lossen. Gonnie ik ben heel blij dat ik destijds bij jou langs ben gekomen. Ik loop weer prettig en op het moment klachtenvrij. Nogmaals heel veel dank. 

Mocht u zelf een hardloopblessure hebben, dan bent u altijd welkom, misschien kan ik u wel helpen.

Deel dit bericht