Om een operatie te voorkomen maakte Monique een afspraak bij ons.

‘Zo blij als een kind na 4 jaar heupklachten en 7 jaar knie- en voetklacht’. Het bijzondere verhaal van Monique.

Ik was haar laatste hoop. Monique kwam de praktijk binnen met al 7 jaar klachten aan haar grote teengewricht links, 11 jaar knieklachten rechts en sinds 4 jaar heupklachten rechts, ondanks andere zolen, fysiotherapie en aangepaste schoenen. Omdat mijn behandeling zo’n groot effect had, mocht ik het verhaal van Monique vertellen.

Ze was al meerdere keren mijn praktijk voorbijgelopen in het ziekenhuis op weg naar de Maartenskliniek en omdat ze geen enkel effect had van alle andere vormen van therapie, zoals fysiotherapie, afwikkelzool onder haar schoen en orthopedische zolen had ze uiteindelijk toch maar een afspraak bij mij gemaakt. Ik was eigenlijk haar laatste strohalm die ze nog wilde uitproberen, anders zou ze geopereerd moeten worden aan haar voet.

Ze kwam binnen met al 7 jaar klachten aan het grote teengewricht van haar linkervoet en daarnaast had ze sinds het jaar laatste jaar opnieuw last van haar rechterknie, waaraan ze al had sinds 11 jaar geregeld klachten had en zelfs aan geopereerd was in 2010. En als laatste had ze sinds 4 jaar last van haar rechterheup. Ze was al meerdere keren bij de St Maartenskliniek geweest voor haar voet, maar omdat ze erg tegen de operatie op zag, durfde ze de operatie niet aan.

Ze had de hele dag bij elke stap last van haar linkervoet, maar probeerde toch elke dag door de pijn heen 30 minuten te wandelen, waarna haar klachten altijd erger werden. Ze kon zelfs het dekbed niet meer erop verdragen en het liggen op haar rechterzijde met de binnenzijde van haar voet op het matras lukte ook niet meer. Het gebied van de pijn werd steeds groter en trok door naar de hele binnenzijde van haar voet. De aangepaste schoenen met de steunzolen, waaronder de afwikkelzool was gemaakt op advies van de orthopedisch chirurg liep nog het beste, maar ondanks dat had ze altijd pijnklachten.

Daarnaast had ze problemen met haar knie bij het wandelen, traplopen, opstaan vanuit een stoel en bij bepaalde oefeningen van de fysiotherapeut zoals squaten en lunges. Deels ook het gevoel erdoorheen te zakken. Tijdens haar operatie in 2010 is het aangedane kraakbeen schoongemaakt. Loopt nu nog steeds wekelijks bij de fysiotherapeut sinds 2018 vanwege oncologische revalidatie.

Haar hulpvraag was of ik nog iets voor haar kon betekenen, zodat ze minder klachten zou hebben en weer een uur kan wandelen. En daarnaast wilde ze graag advies of een operatie voor haar linkervoet zinvol zou zijn, om minder klachten te hebben. En wilde graag dat ik een keer naar het geheel zou kijken om te weten of er een correlatie was tussen haar klachten?

Het onderzoek

Uit het onderzoek bleek, dat haar linkervoet behoorlijk overprikkeld was geraakt door het jarenlang negeren van haar pijnsignalen. Hierdoor liep ze volledig op de buitenkant van haar voet, met als gevolg dat behoorlijk wat peesstructuren in haar linkervoet overbelast waren geraakt evenals de peesstructuren rondom haar rechter heup en – knie. Verder was de buiging van haar grote teen door artrose fors beperkt, had ze ondanks fysiotherapie nog steeds een zeer matige heup- en rompstabiliteit, was de kracht in haar bovenbeenspieren onvoldoende rechts en had ze forse spanning op haar rechterbilspier.

Therapie

Als eerste educatie gegeven rondom haar pijngedrag en haar ook geadviseerd om het wandelen te gaan vervangen door vormen van bewegen te gaan zoeken die minder belastend zijn voor haar grote teengewricht. Ook aangegeven dat als zij op deze manier met haar klachten blijft omgaan en op deze manier blijft lopen, zal een operatie weinig effectief zijn. Daarnaast een brief gemaakt voor de fysiotherapeut om de heup- en rompstabiliteit te verbeteren, de forse spanning van de bilspieren eraf te halen en de bovenbeenspieren op te trainen. En als laatste een techniek toegepast bij haar linkervoet om de overprikkeling af te laten nemen en andere nieuwe zolen voor haar gemaakt om het gewricht grote tee, de knie en heup beter te ontlasten.

Resultaat

Ze kwam na 4 maanden voor controle en vertelde dat ze binnen een maand volledig klachtenvrij was en was daarmee zo blij dat ze toch bij mij was langs geweest.

Deel dit bericht